20120210

Πόλη Κρυμμένη@CAMP!6+1 ταινίες για την Αθήνα
Μια εγκατάσταση του Δημήτρη Αθανίτη

Έναρξη: Παρασκευή 13.1.2012, 20:00.
Προβολές: Παρασκευή 13.1, Παρασκευή 27.1, Σάββατο 28.1, & 13.2, 2012
Ώρες προβολής: 18:00-21:00
Σύνθεση: Δημήτρης Αθανίτης
Επιμέλεια: Στέλλα Κάλτσου
Μοντάζ: Σταμάτης Μαγουλάς
Μουσική: DNA Manekinekod


Το CAMP, παράλληλα με την έκθεση Lost in Athens, παρουσιάζει την εγκατάσταση-προβολή του Δημήτρη Αθανίτη «Πόλη Κρυμμένη».

Σε έναν καφκικό εγκαταλειμμένο χώρο στο κέντρο της Πόλης, ο Δημήτρης Αθανίτης παρουσιάζει μια άγνωστη Αθήνα, σε μια εγκατάσταση με υλικό από 6 ταινίες. Από το σκληρό μπλε της τελευταίας ταινίας του “Τρεις Μέρες Ευτυχίας”, ως τις ασπρόμαυρες πρώτες ταινίες ”Αντίο Βερολίνο”, “Καμιά Συμπάθεια για τον Διάβολο”, εικόνες απροσδόκητες έρχονται να επανασυνθέσουν μια πόλη άγνωστη, απόκοσμη. Οι χώροι κινηματογραφούνται σαν πρόσωπα. Αναπνέουν υπόκωφα, έχουν έντονα σημάδια ζωής. Χώροι που δεν υπάρχουν πια, χώροι που έχουν μεταμορφωθεί, χώροι που δεν μπορείς να αποκρυπτο-γραφήσεις. Μια πόλη κρυμμένη.

Στοχεύοντας στην ανακατασκευή-αποκάλυψη της εικόνας της πόλης, η Πόλη Κρυμμένη είναι μια πρωτότυπη σύνθεση με οπτικό υλικό από έξι μεγάλου μήκους ταινίες φιξιόν του σκηνοθέτη, όπου η πόλη έχει μια ιδιαίτερη θέση.

«Η ‘αρχιτεκτονική’ του ματιά καθηλώνει…»
περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ


Τρείς Μέρες Ευτυχίας (2011)
H Πόλη των Θαυμάτων (2005)
2000+1 Στιγμές (2000)
Όνειρο Θερινής Νύχτας (1999)
Καμιά Συμπάθεια για τον Σιάβολο (1997)
Αντίο Βερολίνο (1994)
Φιλοσοφία (μμ)(1993)

πηγή: CAMP!

20120209

stories from the city | murple jane

A fleeting glimpse of Athens through the moving lens.

All photos from murple janes' tumblr: Instagramadness

20120201

Άστεγοι κατακλύζουν το Μουσείο Μπενάκη!

Σε ετοιμότητα τίθεται ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων για τους άστεγους ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων.

Με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, και μετά από συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς, ενεργοποιούνται οι υπηρεσίες του δήμου προκειμένου να παρασχεθεί κάθε φροντίδα για τους πολίτες που βρίσκονται στο δρόμο.

Συγκεκριμένα, από το απόγευμα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί:
_διατίθενται χώροι του δήμου για τη φιλοξενία άστεγων
_κινητοποιούνται ομάδες εργασίας στους δρόμους, για την ενημέρωση των αστέγων και την παροχή βοήθειας
_στην προσπάθεια συμμετέχουν από θέσεις αυξημένης ετοιμότητας οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία και την Υπηρεσία "Καθαριότητας"

Στα πλαίσια του προγράμματος "Αθήνα Καθαρή" το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται στο φιλόξενο αίθριό του, τους άστεγους της Αθήνας. Έξαλλος δηλώνει ο αρχιτέκτονας του Μουσείου, Ανδρέας Κούρκουλας. "Διαταράσσουν τη ροηκότητα της εισόδου" λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους αστέγους.

Η Ελληνική  Ένωση Αλουμινίου και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής δήλωσαν ότι θα χορηγήσουν περί τα 500 "Αστικά Κιβώτια" (βλ. διαγωνισμό) τα οποία θα διατεθούν σε αστέγους έναντι συμβολικού αντιτίμου (100 μπουκάλια μπύρας).


Παράλληλα με τη φιλανθρωπική αυτή δράση το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει έκθεση με τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό "Αστικό Κιβώτιο", η οποία θα διαρκέσει από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου.